Τεχνητό φύλλο θα λύσει το πρόβλημα των καυσίμων

Μπορεί να μην μοιάζουν με τα φύλλα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πάνω στα δέντρα και να μας χαρίζουν … αυτό το πράσινο χρώμα, όμως τεχνητά φύλλα των οποίων η τεχνολογία είναι εμπνευσμένη από την ίδια την φύση έχουν πολύ σημαντικά βήματα προς την παραγωγή καθαρής ενέργειας με δυνατότητα αποθήκευσης







Το τεχνητό φύλλο που είναι στην πραγματικότητα ένα ηλιακό φωτοκύτταρο από πυρίτιο, το οποίο έχει επικαλυφθεί με καταλυτικά υλικά από τη μία πλευρά, όταν τοποθετηθεί σε μία δεξαμενή νερού και εκτεθεί στον ήλιο, αρχίζει να διαχωρίζει το νερό(Η2Ο) σε φυσαλίδες οξυγόνου και υδρογόνου.

Το τεχνητό φύλλο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου με φθηνά άφθονα στη γη υλικά, κυρίως πυρίτιο, κοβάλτιο και νικέλιο, ενώ λειτουργεί μέσα σε συνηθισμένο νερό.

Πίσω από την τεχνολογική αυτή επανάσταση κρύβεται ο Daniel Nocera στο Massachusetts Institute of Technology και ανακοινώθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science. Το 2008, η ομάδα είχε αποκαλύψει ότι είχε καταφέρει να απελευθερώσει οξυγόνο από τα μόρια του νερού, χάρη στην χρήση κοβαλτίου, τώρα όμως που επικάλυψαν την άλλη πλευρά του φωτοκυττάρου με το κράμα νικελίου-μολυβδαινίου και ψευδαργύρου, κατάφεραν και την απελευθέρωση του υδρογόνου.

Ωστόσο, το σύστημα δεν είναι ακόμα έτοιμο για εμπορική χρήση μιας και δεν έχει αναπτυχθεί το σύστημα συγκομιδής και αποθήκευσης του αέριου υδρογόνου που παράγεται κατά την διαδικασία. Το σημαντικό είναι όμως ότι επετεύχθη το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας και θα δώσει σίγουρα μία άλλη δυναμική στην χρήση του υδρογόνου ως καύσιμου.

0 σχόλια:

Σχολίασε το.....